ТОЛЕРАНТНІСТЬ ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ЯК УМОВА ТВОРЧОГО САМОВИРАЖЕННЯ ОСОБИСТОСТІ

Автор(и)

  • Maxim Cheremsky Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2078-7782.2018.2.08

Ключові слова:

толерантність, повага до особистості, внутрішній світ особистості, творче самовираження, самоактуалізація, взаємодія, мистецтво

Анотація

Розглянуто проблему значення толерантності для освітнього середовища та його вплив на творчий розвиток особистості. Автор, спираючись на власний досвід та досвід видатних вітчизняних і зарубіжних представників педагогіки і психології, доводить, що толерантність виступає не просто невід'ємною складовою педагогічної культури, а її визначальною атрибутивною властивістю. Автори стверджують, що навчання і виховання має спиратися на повагу до особистості, її індивідуальні особливості і можливості.  Тому важливою умовою толерантності виступає знання про особистість, що дає змогу побудувати належний підхід до неї та її розвитку. Толерантність сприяє творчому самовираженню студента, генеруванню ним нових ідей та конструктивних рішень. І навпаки – творчість сприяє підвищенню рівня толерантності, а також рівня естетичної, морально-етичної та професійної культури студента. Освіта має змінити орієнтири та взяти за основу засади поваги до особистості, її духовного світу.

Біографія автора

Maxim Cheremsky, Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”

асистент кафедри педагогіки і психології управління соціальними системами

ім. акад. І. А. Зязюна, Національний технічний університет

“Харківський політехнічний інститут”, Харків, Україна

Посилання

Андреева,Г. М., Богомолова, Н. Н.&Петровская Л. А. (1978) Современнаясоциальнаяпсихология на Западе. М.: Моск. ун-т. 271 с.

Васянович, Г. П. (2005) Педагогічна етика: Навчально-методичний посібник Л.: Норма. 344 с.

Выготский, Л. С.(1986) Психология искусства. М.: Искусство.573 с.

Maslow, A.(1970) Self-actualizing people: astudyofpsychologicalhealth. Motivation and Personality. USA: Abraham H. Maslow. S. 149-180.

Пономарьов, О. С.&Черемський, М. П.(2017) Толерантність освітнього простору.Педагогіка і психологія професійної освіти. № 1. С. 17-26.

Сисоєва, С. О.& Поясок, Т.Б.(2005) Психологія та педагогіка: Підручник для студентів вищих навчальних закладів непедагогічного профілю традиційної та дистанційної форм навчання. К.: Міленіум. 520 с.

Сухомлинський, В. О. (1968) Не бійтесь бути ласкавими. Радянська школа. №4. К.: Рад. Школа. С. 43-49.

Сухомлинский, В. А.(1988) Сердце отдаю детям. – К.: Радянська школа. 272 с.

Сухомлинський, В.О.(1988) Розмова з молодим директором. К.: Рад. школа.284 c.

Товажнянський Л. Л., Романовський О. Г.& Пономарьов О. С. (2004) Концепція формування гуманітарно-технічної еліти в НТУ “ХПІ” та шляхи її реалізації. Х.: НТУ “ХПІ”. 416 с.

Ушинский К. Д.(1953) Избранные педагогические сочинения. Т.1. М.: ГУПИ МП РСФСР. 640 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ФІЛОСОФСЬКІ ТА АНТРОПОЛОГІЧНІ ПАРАДИГМИ СУЧАСНОЇ ОСВІТИ