ФОРМУВАННЯ ДУХОВНОСТІ ТА ВIДПОВIДАЛЬНОСТІ ЯК НЕВІД’ЄМНИХ СКЛАДОВИХ РОЗВИТКУ ЖИТТЄВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ОСОБИСТОСТІ

Автор(и)

  • Svetlana Mischenko Харківський машинобудівничий коледж, Ukraine
  • Anatoliy Dolgariev Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2078-7782.2018.3.07

Ключові слова:

духовність, відповідальність, компетентність, керівник

Анотація

Розглянуто питання сутності та змісту понять «духовність» та «відповідальність», вказано на їхнє місце у структурі життєвої компетентності. Показано умови, які сприяють розвитку духовності та формуванню відповідальності, а також зазначено ті обставини, що затримують симбіоз їхнього впливу на життєствердження особистості, зокрема керівника. Зазначено структуру духовності, та схематично відтворено фактори, що безпосередньо впливають на формування відповідальності.

Біографії авторів

Svetlana Mischenko, Харківський машинобудівничий коледж

кандидат педагогічних наук, викладач вищої категорії, викладач-методист,

заступник директора Харківського машинобудівного коледжу, Харків, Україна

Anatoliy Dolgariev, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

доцент кафедри педагогіки і психології управлення соціальними системами Національного технічного університету  «Харківський

політехнічний інститут», Харків, Україна

Посилання

Архипова, С. П. (2004) Професійна компетентність і професіоналізм соціального працівника: сутність і шляхи роз- витку. Соціальна робота в Україні: теорія та практика. К.: Аспект-Поліграф,. Вип. 2 (7). С. 15–24.

Долгарев, А.В., & Кравченко, Е.А. (2014) Психологічна культура і відповідальність керівника. Духовно-моральнi основи та вiдповiдальнiсть особистостi у долi людської цивiлiзацii: зб. Наук. праць: за матерiалами Мiжнародної наук. – практ. конф., 5-6 листопада 2014 р. У 2 ч. : Ч. 1. За ред. О.Г. Романовського, Ю.I. Панфiлова. Х.: НТУ «ХПІ».

Сохань, Л. В., Єрмакова, І. Г., & Несен, Г. М. (2003) Життєва компетентність особистості: науково-методичний посібник. К.: Богдана, 520 с.

Задорожный, Г. (2017) Обновление методологии как условие возрождения экономики «Зеркало недели». № 42.

Зубкова, Л.М. (2016) Визначення сутності поняття «Життєва компетентність» та її основних функцій. Вісник Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля. Серія «Педагогіка і психологія» Вип. 2 (12). С. 24 – 29.

Рибалка, В.В. (2013) Духовність і духовна культура у становленні творчо обдарованої особистості. Освіта та розвиток обдарованої особистості. №8-9 (15-16). С.108-113.

Пономарьов, О.С. (2014) Духовнicть у системi фiлософiї педагогiчної культури. Теорiя i практика управлiння соцiальными системами. Х.: НТУ «ХПІ», №2. С. 18-26.

Сковорода, Г.С. (1994)Твори: у 2 т. К.: АТ Обереги, Т. І.458с.

Оржеховська, В.М. (2007) Духовність і здоров’я. Черкаси: ПП Чабаненко Ю.А. 216с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ФІЛОСОФСЬКІ ТА АНТРОПОЛОГІЧНІ ПАРАДИГМИ СУЧАСНОЇ ОСВІТИ