ВИКОРИСТАННЯ МЕНТАЛЬНИХ КАРТ У ПІДГОТОВЦІ ВИКЛАДАЧІВ ВМНЗ

Автор(и)

  • Olena Dolhopol Харківська медична академія післядипломної освіти, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2078-7782.2018.1.07

Ключові слова:

ментальні карти, післядипломна освіта, технологія навчання, навчання дорослих, заклад післядипломної медичної освіти, післядипломна освіта викладачів

Анотація

Стаття присвячена використанню ментальних карт у підготовці викладачів у закладах післядипломної медичної освіти. У статті обґрунтована позиція автора щодо співвіднесення понять «техніка», «технологія», «метод» відповідно до ментальних карт. За притаманними ознаками запропоновано розглядати ментальні карти як технологію навчання. Відповідно до андрагогічних принципів навчання зосереджено увагу на особливостях застосування ментальних карт у післядипломній освіті викладачів. Зазначено їх переваги і недоліки під час використання на різних етапах лекційних, семінарських та практичних занять з позицій викладача та слухачів. З прогресом інформаційно-комунікаційних технологій наголошено на можливостях розвитку зазначеної технології під час навчання слухачів на циклах тематичного удосконалення з педагогіки.

Біографія автора

Olena Dolhopol, Харківська медична академія післядипломної освіти

кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри педагогіки, філософії та мовної підготовки Харківської медичної академії післядипломної освіти; Харків, Україна

Посилання

Буйницька О. П. Інформаційні технології та технічні засоби навчання: навч. посіб. К.: Центр учбової літератури. 2012. 240 с.

Бьюзен Т. Супермьшление. Минск: ООО "Попурри", 2003. 304 с.

Вакалюк Т. А. Використання інтелектуальних карт у підготовці бакалаврів інформатики. [Електронний ресурс ] Режим доступу: http://eprints.zu.edu.ua/25031/1/Va kaliuk.pdf - 17.01.2018.

Іщук Н. Ю. Застосування засобів мультимедіа у процесі підготовки економістів у вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації: автореф. дисерт. … канд. пед. наук: 13.00.04 - Вінницький держ. педагогічний ун-т ім. Михайла Коцюбинського. Вінниця, 2004. 20 с.

Кіндрат І. Використання інтелект-карт у плануванні та організації навчального процесу. // Нова педагогічна думка. 2012. №4. С. 153-156.

Клачко Л. М. Використання інтелектуальних карт у плануванні та організації освітнього процесу. // Інформаційно-методичний вісник. Теребовля, 2015. С. 16-19.

Оксентюк Н. В. Можливості застосування ментальних карт у навчальному процесі. [Електронний ресурс ] Режим доступу:http://ep3.nuwm.edu.ua/3668/1/%D0%9E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8E%D0%BA.pdf

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА ЇЇ ЗМІСТУ