ФІЛОСОФСЬКО-АНТРОПОЛОГІЧНА ПРИРОДА ПЕДАГОГІКИ ДОБРА

Автор(и)

  • Olexandr Ponomaryov Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0003-4698-2620
  • Anatoliy Dolgarev Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна

DOI:

https://doi.org/10.20998/2078-7782.2018.4.02

Ключові слова:

освітня діяльність, філософсько-антропологічна природа, педагогіка добра, особистісні риси, творчий потенціал, психологічна спрямованість, відповідальність.

Анотація

Демократизація суспільного життя й подальший розвиток педагогічної теорії зумовили поширення гуманістичних тенденцій в освітній діяльності. Вони стали підґрунтям для  підвищення уваги до проблем філософії освіти. Одним з його проявів стало поступове затвердження в теорії і практиці освіти ідей педагогіки добра. Ці ідеї ґрунтуються на філософсько-антропологічних аспектах освіти. Водночас вони є об’єктивним результатом поєднання завдань освіти з формування професійної компетентності студента та антропоцентризму як її прагнення максимальною мірою розкрити й розвинути його кращі особистісні  риси і якості, сприяти реалізації його творчого потенціалу. Водночас опанування викладачем положеннями і нормами педагогіки добра вимагає наявності не тільки чіткої психологічної спрямованості на педагогічну діяльність та відповідного розвитку його особистісних якостей, але й уміння бачити в кожному студентові неповторну особистість. Це уміння має проявлятися у характері його спілкування зі студентами, у прагненні допомагати кожному з них в разі необхідності та у почутті своєї особистої відповідальності за їхню подальшу долю.

Біографії авторів

Olexandr Ponomaryov, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

кандидат технічних наук, професор, професор кафедри педагогіки і психології управління соціальними системами ім. академіка І. А. Зязюна, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»; Харків, Україна

Anatoliy Dolgarev, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

доцент кафедри педагогіки і психології управління соціальними системами

ім. академіка І. А. Зязюна, Національний технічний університет

«Харківський політехнічний інститут»; Харків, Україна

 

Посилання

Зязюн, І. А. (2000) Педагогіка добра: ідеали і реалії. К.: МАУП, 312 с.

Пономарьов, О. С. (2015) Безальтернативність педагогіки добра. Проблеми та перспективи формування національної гуманітарно-технічної еліти. Вип. 42 (46). С 27-36.

Пономарьов, О. С. (2015) Філософія педагогіки добра. Проблеми та перспективи формування національної гуманітарно-технічної еліти. Вип. 43 (47). Ч. 2. С 11-21.

Пономарьов, О.С., Гуревичов, М.М., Долгарєв, А. В. & Пазиніч, С. М. (2010) Професійна культура менеджера в умовах інноваційного розвитку : монографія. Х.: НТУ «ХПІ», 240 с.

Богомолова, А. С., Мельвиль, Ю.К. & Нарский, И.С. (1978) Современная буржуазная философия: учеб.пособие. М.: Высшая кола, 582 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ФІЛОСОФСЬКІ ТА АНТРОПОЛОГІЧНІ ПАРАДИГМИ СУЧАСНОЇ ОСВІТИ